Antarctica, sub asediu. Topirea ghețarilor deschide poarta invadatorilor

0
Publicat:

Un nou studiu arată că ecosistemele Antarctice ar putea fi serios perturbate de deșeuri, boli și animale transportate din Africa de Sud, America de Sud, Noua Zeelandă și Australia, pe măsură ce încălzirea globală accelerează topirea gheții.

pinguin gentoo inconjurat de aisberguri în Antarctica
Antarctica în pericol - speciile native amenințate de cele invazive Foto Shutterstock

Publicată în Revista Global Change Biology, cercetarea a folosit simulări ale curenților oceanici pentru a urmări traiectoriile obiectelor virtuale eliberate din diferite locații. Simulările au indicat că în fiecare an, resturile din regiunile menționate ajung pe coastele Antarcticii, cu o frecvență mai mare decât se credea anterior.

„Lucrurile se pot îndrepta spre Antarctica mult mai la nord decât ne-am imaginat”, a explicat dr. Hannah Dawson, autorul principal al studiului pentru The Guardian.

Ghețarii și temperaturile scăzute au împiedicat colonizarea  

Deși speciile străine nu s-au stabilit încă în Antarctica, aceste resturi, transportate de valuri și curenți, ajung acolo de mii de ani. Dar până acum, ghețarii și temperaturile scăzute au împiedicat colonizarea. Însă, pe măsură ce temperaturile cresc și gheața se retrage, riscul ca aceste specii invazive să se instaleze permanent pe coasta Antarcticii crește.

Gheața din Antarctica a atins minime record pentru al treilea an consecutiv, iar creșterea poluării cu plastic înseamnă că există acum mai multe platforme pe care animalele și bolile le pot folosi pentru a ajunge la Polul Sud.

170 de tone de plastic, în oceanele lumii

Particulele de plastic care plutesc în oceanele lumii au depășit 170 de tone în 2023, iar acestea pot transporta furnici și boli precum gripa aviară, în timp ce algele în derivă pot aduce crabi, stele marine și melci, avertizează dr. Ceridwen Fraser, coautor al studiului și biogeograf la Universitatea Otago: „Este foarte îngrijorător pentru speciile din Antarctica. Dacă organismele străine ar ajunge să colonizeze cu succes coasta Antarcticii, care se încălzește, acestea ar avea un avantaj de supraviețuire în fața speciilor native, care tind să se dezvolte mai lent”.

Speciile native în pericol, în fața speciilor invazive

De la intrarea în serviciu în 2021, spărgătorul de gheață antarctic RSV Nuyina nu a finalizat nicio misiune științifică, fiind utilizat în principal pentru misiuni de reaprovizionare și confruntându-se cu probleme tehnice.

Australia a cerut intensificarea cercetărilor științifice în Antarctica și utilizarea unei a doua nave pentru a crește numărul de expediții.

Dawson a subliniat: „Speciile invazive ar putea depăși speciile locale, iar acestea din urmă nu ar avea unde să se retragă”.

Poluarea cu plastic, bolile și speciile invazive amenință continentul înghețat

Studiul a mai arătat că Peninsula Antarctica este cea mai vulnerabilă la colonizare, majoritatea obiectelor simulate ajungând în cel mai nordic punct al continentului.

Potrivit unor modele climatice, prin topirea ghețarilor, peninsula ar fi prima parte a continentului care va atinge temperaturi ce ar permite organismelor din alte regiuni să se stabilească aici, conform lui Andy Hogg, directorul unității de cercetare ACCESS-NRI.

Coasta de vest de la Polul Sud - punct cheie de observație pentru cercetători

Hogg a adăugat că modelarea avansată a cercetării sugerează că oamenii de știință trebuie să investigheze care organisme de pe alte continente ar putea supraviețui în condițiile Antarctice și s-ar putea stabili pe coastă.

Jordan Pitt, matematician oceanografic - specialist care folosește matematica pentru a studia procesele și dinamica oceanelor în cadrul oceanografiei - la Universitatea din Sydney, a menționat că deja coasta de vest a peninsulei este în mod obișnuit liberă de gheață în timpul verii și ar fi un punct cheie de observație pentru cercetători în monitorizarea sosirii speciilor invazive și implicit în luarea unor măsuri pentru această criză climatică.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite