
Ilie Bolojan premier, singura soluţia pentru recâştigarea încrederii partenerilor externi şi a populaţiei
0UPDATE
Marcel Ciolacu se spală pe mâini ca Pilat din Pont
Stiind in ce hal lasă situația fiscal-bugetară a țării, Marcel Ciolacu a decis să fugă din fața evoluției negre in care a adus România. Reacția Agenției Fitch i-a dat de înțeles că imprumuturile externe se vor opri, România va intra in „Junk”, și nu va mai avea bani de pensii și salarii. Aceasta este explicația fugii de la guvernare, pentru ca avea majoritate parlamentară cu PNL, UDMR si minorități.
O dovadă de lașitate mai mare ca aceasta nici că se putea!
Există riscul ca pensionarii si bugetarii săraci, cărora abia le ajung banii de la o lună la alta, să ramână fără mâncare și bani de întreținere, pentru că așa vrea Ciolacu. Sper să primească de la populația României reacția cuvenită.
Se pare că Marcel Ciolacu a înţeles că nu mai poate fi premier, pentru că şi-a pierdut total încrederea partenerilor străini şi a cetăţenilor români. Nimeni de la PSD nu se înghesuie la funcţia de premier, deşi ar avea dreptul conform scorului obţinut în alegeri. Toţi ştiu în ce hal a adus Ciolacu situaţia fiscal-bugetară a ţării, şi refuză să încaseze costurile situaţiei în care se află acum România.

Ilie Bolojan are meritul de a fi condus ani în şir primăria Oradea şi apoi CJ Bihor, fără să-şi bată joc de banii cetăţenilor, aducând investiţii cu bani europeni, reducând personalul la exact câţi salariaţi aveau nevoie să funcţioneze instituţiile pe care le conducea: la jumătate.
Nu ştiu în ce măsură ar accepta funcţia de premier, într-o situaţie atât de dificilă, dar cu atât mai mult ar fi meritul său dacă ar reuşi să scoată România din groapa în care a băgat-o Ciolacu.
Situaţia este mult mai dificilă decât rezultă din deficitul bugetar de 8,6%
Explicaţiile vin de la expertul Radu Georgescu, analist financiar şi consultant în plan intern şi internaţional.
După ce Agenția Fitch a redus recent ratingul de țară al României cu încă o treaptă, economia românească este într-o poziție critică. "Suntem la un centimetru de a ajunge în Junk. Când ajungi în Junk, oficial ești în insolvență", spune Radu Georgescu.
„România are traiectoria economică a Greciei din 2010” mai spune Radu Georgescu.
„Deficitul bugetar raportat la PIB nu are nicio relevanță economică. Este ca și cum calculezi profitabilitatea unei firme numărând aparatele de cafea din clădire”. „Nicio țară nu poate să plătească cheltuielile din PIB, ci doar din taxele încasate.”
România se confruntă cu o situație alarmantă, cheltuind lunar cu 25% mai mult decât taxele încasate. Chiar și incluzând toate investițiile statului, deficitul rămâne la un nivel periculos de 15%”.
Argentina este unul dintre puținele state care și-au declarat insolvența, refuzând să mai plătească împrumuturile. „Economia Argentinei s-a prăbușit cu 70%. Au urmat ani cu inflație de peste 200% pe an”, relatează Georgescu. Totuși, alegerea lui Javier Milei ca președinte în 2023 a adus schimbări semnificative”. „În doar un an acesta a făcut minuni economice: a redus masiv cheltuielile statului, inflația și dobânzile bancare, iar economia Argentinei a crescut.”
Ei bine, păstrând proporţiile şi faptul că România este în UE, Javier Milei al României ar putea fi Ilie Bolojan.
Ciprian Ciucu, membru în conducerea interimară a PNL
Este şi el la fel de lucid, ca şeful său, Ilie Bolojan.
„România nu are încă o problemă economică, are o problemă bugetară! Enormă: fără acțiuni clare, vom ajunge la un deficit bugetar de cca. 9%, ceea ce este nesustenabil. Guvernul PSD-PNL (deci, atenție, noi nu fugim de răspundere, ne asumăm greșelile trecutului!) a crescut foarte mult cheltuielile statului pe toate palierele: funcționare, investiții, salarii și pensii (cele din urmă indexate cu peste 25% în acest an”.
Relativ la decizia agenţiei Fitch:
„Asta ne lovește unde ne doar mai rău, la buget: România dacă nu ia credite, nu poate funcționa. Restul sunt palavre. O perspectivă proastă înseamnă împrumuturi mai scumpe. Unul dintre motivele invocate de Fitch este chiar instabilitatea politică”.
Pe lângă renunțarea la indexarea pensiilor și salariilor, prim-vicepreședintele PNL a spus că trebui tăiate și alte cheltuieli bugetare „astfel încât să ajungem la un deficit bugetar, agreat cu Comisia Europeană de cca. 7%”.
Un eșec al formării noului guvern și „lăsarea țării fără o guvernare stabilă și pro-europeană, ar însemna și o pierdere importantă de credibilitate în fața partenerilor noștri externi”.
„Consecințele vor fi imediate: creșterea costurilor finanțării externe – care sunt și așa crescute pentru că plătim în acest an dobânzi de 37 de miliarde de lei - reducerea investițiilor și a fondurilor europene, pierderi de investiţii străine și românesti adică pierderi de locuri de muncă, creșterea inflației și a scumpirilor, degradarea nivelului de trai”.
Bolojan şi Ciucu au un imens avantaj faţă de vechea conducere a PNL: nu se îmbată cu apă rece. Înţeleg foarte bine unde suntem şi ce ne aşteaptă. N-au închis ochii la avertismentele specialiştilor, cum au făcut „Nicu şi Marcel”.
Este de inteles si un apel la FMI, care ne-ar acorda un imprumut mare cu dobanzi mici, dar si cu reforme interne de anvergura.
Singura soluţie pentru ieşirea din groapa în care ne-au adus „Nicu şi Marcel”: formarea rapidă a unui guvern condus de Ilie Bolojan, având alături miniştri şi specialiști selectaţi de Bolojan împreună cu parteneri de încredere, de tipul lui Ciprian Ciucu.
Altfel, Grecia sau Argentina scrie pe noi!