Sfaturile „omului cu fierăstrăul” pentru Elon Musk și departamentul său al eficienței guvernamentale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele Argentinei, Javier Milei, și-a petrecut joia trecută la Mar-a-Lago interacționând cu legiuitorii americani, făcând selfie-uri și intrând în istorie, fiind primul lider străin care s-a întâlnit cu președintele ales Donald Trump după victoria sa decisivă în alegeri, relatează Newsweek.

Javier Milei la summitul G20 din Brazilia FOTO EPA-EFE
Javier Milei la summitul G20 din Brazilia FOTO EPA-EFE

Ca parte a scurtei sale vizite în SUA, în timpul căreia a vorbit la gala America First Policy Institute din Palm Beach, Milei — autodeclarat „anarho-capitalist” — a stat de vorbă popularul podcaster Lex Fridman.

Fridman, a cărui audiență include mulți tineri americani care au susținut revenirea lui Trump la Casa Albă, l-a întrebat pe Milei despre politica sa controversată de tip „ferăstrău” de a reduce cheltuielile federale și a reconstrui economia Argentinei.

Totodată, președintele argentinian le-a oferit sfaturi lui Elon Musk și Vivek Ramaswamy, care urmează să conducă noul Departament de Eficiență Guvernamentală (DOGE), un concept vag inspirat din experimentele lui Milei privind reducerea risipei guvernamentale.

„Sfatul meu este să mergi până la capăt”, a spus Milei. „Doar scurteaz-o, împinge la limită și nu renunța niciodată. Stai în gardă."

În calitate de președinte, Milei a implementat reduceri drastice ale cheltuielilor în Argentina, concediind zeci de mii de angajați publici, închizând jumătate din cele 18 ministere ale țării și reducând cheltuielile statului cu aproximativ 31% în primele 10 luni de mandat. El a subliniat rolul Ministerului său de Dereglementare, condus de Federico Sturzenegger, despre care a spus că elimină între una și cinci restricții economice în fiecare zi.

„Avem o echipă care înlătură legile ce îngreunează economia”, a spus Milei lui Fridman. Până acum, guvernul său a dereglementat călătoriile cu autobuzul și avionul, a simplificat procedurile de divorț, a pus capăt controalelor chiriilor, a redus bugetele universităților publice cu 30 la sută, a impus utilizarea de medicamente generice mai ieftine de către furnizorii de asistență medicală de stat și a simplificat îndeplinirea contractelor în dolari americani.

Milei a reușit să facă aceste lucruri, în ciuda faptului că partidul său, La Libertad Avanza, deține doar o mică minoritate în ambele camere ale Congresului. Aceste constrângeri au silit administrația sa să construiască coaliții ad-hoc pentru a adopta legislația, a spus el. Pentru a face față acestei provocări, Milei a convins Congresul în iunie să-i acorde puteri de urgență vreme de un an și să aprobe o „legislație omnibus” (sau Libertatea Argentinei) cuprinzătoare.

„În prezent, în Argentina, datorită echilibrului politic pe care l-am atins, anumite puteri au fost delegate de la Congres puterii executive, permițându-ne să rezolvăm problemele prin decret”, a spus Milei.

Aceste măsuri i-au permis să-și îndeplinească promisiunile de campanie prin restructurarea guvernului și punerea în aplicare a schimbărilor de politică fără a necesita aprobarea legislativă pentru fiecare inițiativă în parte. În vreme ce acțiunile lui Milei au redus dramatic inflația — de la 25,5 la sută în decembrie 2023, la 2,7 la sută în octombrie 2024 — ele au declanșat, de asemenea, o recesiune și tulburări civile larg răspândite. Sute de mii de oameni au ieșit în stradă, iar sindicatele organizează greve regulate în toată țara.

„Terapia de șoc” a lui Milei a împins, de asemenea, aproximativ 5,5 milioane de oameni în sărăcie în ultimele șase luni, peste 70% din salariile profesorilor – reduse ca parte a reducerilor de cheltuieli – scăzând acum sub pragul oficial al sărăciei.

Vorbind cu Fridman, Milei și-a apărat politicile, argumentând că sărăcia din Argentina a fost o consecință a guvernelor anterioare de stânga care au dominat țara în ultimii 40 de ani. „Noi nu am creat sărăcia. Sărăcia a fost moștenită. Ceea ce am făcut a fost să o devoalăm", a spus el.

Varianta americană

Inițiativa DOGE, numită după criptomoneda Dogecoin la care face referire frecvent Elon Musk, este un organism consultativ însărcinat cu reducerea ineficienței în operațiunile guvernamentale. Anunțat de președintele ales Donald Trump ca piatră de temelie a strategiei sale economice, Musk a susținut că grupul ar putea identifica și elimina 2 trilioane de dolari risipă de la buget - aproximativ o treime din bugetul de 6,75 trilioane de dolari al SUA - o valoare pe care practic niciun economist nu crede că ar fi posibil de atins fără a diminua serios datoria națională și costurile asociate cu deservirea acelei datorii.

DOGE a atras critici din partea analiștilor care avertizează că astfel de reduceri în stil Milei ar putea pune în pericol programele esențiale și drepturile pe care se bazează milioane de americani. Securitatea socială, Medicare, asistența medicală pentru veterani, NASA , FBI și ambasadele SUA - toate componentele critice ale bugetului federal - ar putea fi expuse riscului în cazul unor astfel de tăieri radicale.

Atât Musk, cât și Ramaswamy au respins aceste critici, citând politicile fiscale agresive ale lui Milei drept exemplu de urmat. În cadrul unui miting de campanie, Musk a descris abordarea lui Milei drept „progres impresionant”, în timp ce Ramaswamy a spus la Fox News : „SUA au nevoie de reduceri de steroizi în stil Milei”.

Dar nu va fi totuși atât de simplu depus în practică. Implementarea unor astfel de politici în SUA s-ar confrunta cu provocări legislative semnificative, spre deosebire de Argentina, unde Milei s-a bazat în mare măsură pe decretele executive pentru a promova reformele.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite